Múzeumok és kiállítóterek

SZLOVÁK BÁNYÁSZATI MÚZEUM

A Szlovák Bányamúzeum 1964-ben a Városi Múzeum és az Állami Bányamúzeum egyesítésével jött létre. A Bányamúzeum a természetben, amely a múzeum egyik állandó kiállítását alkotja, a maga nemében az egyetlen Szlovákiában.

A Szlovák Bányamúzeum a keletkezés óta mineralógiai-lelőhelyes, bányatechnikai, néprajzi, művészettörténeti, archeológiai és numizmatikus alapgyűjteményeket és az általános történelem gyűjteményeit alkotja. Speciális múzeum, amely a Szlovák Köztársaság bányatörténelmének dokumentálásáraösszpontosul. Országos jelleggel bír és a térségen belül Selmecbánya (Banská Štiavnica) és környékének történelmét dokumentálja.

Elérhetőségek

969 01 Selmecbánya, Kammerhofská 2

Telefon (45) 694-9422

E-mail: sbm@muzeumbs.sk

Web: http://www.muzeumbs.sk

A múzeumhoz állandó kiállítások tartoznak:       

Kammerhof – A szlovákiai bányászat

A kiállítás részletesen ismerteti a bányászat történetét Szlovákia területén. Többek között működő gépmodelleket láthatnak itt, amelyek bemutatják a múltban használt bányászati és vízszivattyúzási módszereket.

Elérhetőség: Kammerhofská 2, tel.: 045 694 94 18

Óvár

Az Óvár kiállításai a selmecbányai régió történetét mutatják be. Található itt pipakiállítás, kovácsműhely, börtön és kínzókamra, karner, lovagterem, az eredeti templom megmaradt oltárrészében kőtár, és a Kálvária kápolnáiból, templomaiból megmentett eredeti fa domborművek is legnagyobbrészt itt kaptak menedéket.

Külön díj ellenében éjszakai vezetés is kérhető.

Elérhetőség: Starozámocká ul. 11, tel.: 045 694 94 72

Újvár – Törökellenes harcok

A kiállítás bemutatja mindkét fél hadászati eszközeit és felszerlését, szemléltető térképeket, hadvezérek portréit. Továbbá külön tárlat ismerteti a selmecbányai tűzoltóság történetét.

Elérhetőség: Novozámocká ulica 22, tel.: 045 691 15 43

Berggericht – ásvány kiállítás

A terjedelmes ásványgyűjtemény elsősorban a gyűjtőket és szakembereket örvendezteti meg. Az épület udvarába torkollik a Mihály táró, melynek 75 méter hosszú, U alakú szakasza látogatható.

Elérhetőség: Nám. Sv. Trojice 6, tel.: 045 692 05 35

Jozef Kollár Galéria

Az állandó kiállítás  XIII-XX.  századi képzőművészeti alkotásokat mutat be Selmecbánya környékéről és egyéb szlovákiai bányászati régiókból. A legértékesebb kiállítási tárgy két hatalmas méretű polikrómozott fa plasztika. A Szent Borbálát és Szent Katalint ábrázoló alkotások a XVI. század elejéről származnak, alkotójuk M. S. mester köréhez tartozott.

Elérhetőség: Nám. Sv. Trojice 12, tel.: 045 692 05 35

Szabadtéri bányászati múzeum

Az egyedülálló földalatti kiállítás a Bertalan táróban bemutatja a bányászok munkáját a legrégebbi időktől napjainkig. Leereszkedni a bányába köpenyben, sisakban és lámpákkal már önmagában izgalmas és tanulságos élmény. A felszínen régi bányaépületek és berendezések tekinthetők meg. A múzeum területén egy földtani kiállítás is van, amelyben kőzetekkel és ásványokkal ismerkedhetünk meg.

Minimális létszám a belépéshez: 5 fő. Utolsó belépés zárás előtt egy órával.

Rendkívüli belépés telefonos egyeztetés alapján min. 5 fő fizető részére.

Elérhetőség: a múzeum kb. 2 km-re található a várostól Štiavnické Bane irányába, nem messze a Klinger tótól. tel.: 045 691 29 71.

Glanzenberg altáró

A vízelvezetésre szolgáló altáró, amely Selmecbánya központja alatt fekszik a XIV. Századból való. A tárót családok 12 évesnél idősebb gyerekekkel látogathatják.

Kammerhofská 2

Námestí sv. Trojice 6

Tel.: +421 (0)45/692 05 35

Email: sbm@muzeumbs.sk

Web: Slovenské banské múzeum

SZENTANTALI MÚZEUM

Későbarokk kastély a XVIII. századból, Coburg Ferdinánd bolgár excár egykori székhelye. Művészettörténeti kiállítás eredeti bútorokkal és berendezési tárgyakkal, tetszetős vadászati és

Nagyobb csoport esetén érdemes előre bejelentkezni a 045 691 39 32 vagy 0915 821973-as telefonszámon.

www.msa.sk

SCHEMNITZ GALÉRIA

A SCHEMNITZ Galéria egy magán művészeti galéria, amely a jelenegi fiatal festészetbe és rajzművészetbe enged betekintést a látogatók számára.  A rendszeres kiállításoknak köszöhetően a  kortárs festészet, rajzművészet és grafika kiváló személyiségeinek munkáit hozza el Selmecbányára.

Hétfő, csütörtök: 13:00 - 17:00

Péntek, szombat, vasérnap: 13:00 - 19:00

Kedd, szerda: zárva

Belépő: önkéntes adományok.

KIÁLLÍTÁS AZ ALSÓ TEMPLOMBAN A KÁLVÁRIÁN

A kis kiállítás, amely az Alsó templomban található bemutatja a selmecbányai kálvária múltját és jelenét.

A belépés ingyenes.

Elérhetőség: Tel.: 0905 360 307, www.kalvaria.org, kalvaria@kalvaria.org

SELMECBÁNYAI BETLEHEM

Fafaragások, fajátékok és népi mesterségek tárháza.  A legnagyobb szlovákiai faragott betlehem, amely Selmecbánya történetét és lakóinak életét ábrázolja komoly és vidám eseményeivel együtt.

Elérhetőség: Radničné námestie 11/20 (belső udvar), tel.: 0902 914 683, www.betlehem.sk

MAGÁN BÁNYÁSZATI SKANZEN – A HODRUSI MINDENSZENTEK BÁNYA

Egy középkori, szépen felújított bánya mintapéldája. Belépés csak 8 főnél nagyobb csoportok számára. A vezetés során lehetőség van valódi aranymosásra.

Belépő: megegyezés szerint.

Elérhetőség: Hodruša, tel.: 0903 185 777, Ing. Kaňa

A város nagyrendezvényei

Szalamander Napok

A selmecbányai Szalamander napok mindig szeptember első felében kerülnek megrendezésre, és péntektől szombatig tartanak. A fesztivál elemei Selmecbánya főiskolájának gazdag múltjából és az egykori Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóinak szokásaiból merítenek, akik alapjában véve a Szalamander felvonulás eredeti szerzői is egyben.A hazai látogatókon kívül a Szalamander napok a külföldi csodálókat és az állandó látogatókat is vonzzák. Ezen ünnep alkalmából több anyaországi város diákja és főiskolai hallgatója is szívesen érkezik pedagógusával együtt Selmecbányára, ugyanis ide nyúlnak vissza a korabeli bányász főiskoláik gyökerei. A fő Szalamander nap a péntek és az egész rendezvény kicsúcsosodása az egyedülálló Szalamander felvonulás. Az élén a juhászgazda áll, s a bányák létrejöttét jelképező fagyíkkal halad előre. Utánuk a gúnyájukat toló bányászok következnek, majd az egyenruhás bányászok az egyes bányák zászlóival kezükben,  és jelképes alakok (halál, rabbi, hóhér, bírók) zárják a menetet. A menet sötétedéskor kel útra, így a mécsesekkel megfelelő fényefektust érnek el.