Az óvárosok szelleme

Az óvárosok szelleme

Banská Štiavnica, SBM - Berggericht

21.08.2018 , kedd , 09:00 - 16:00

További feltételek >>

Az esemény tartalmát közvetlenül az esemény szervezőjéhez vagy társszervezőjéhez adták hozzá. 

A Szlovák Bányászati Múzeum és a Wielicka Krakkói Múzeum meghívja a SPIRIT OLD LOCATION kiállítást, amely augusztus 1-től 15: 00-ig tart. 2018. szeptember 15-ig a Berggericht, Nám. Sv. Trinity 6, Banská Štiavnica. 

A kiállítás kurátora : Magdalena Wasniowska Novak Iveta Chovanovával együttműködve 
Info: galeria@muzeumbs.sk , www.muzeumbs.sk

Az óvárosok szelleme

Művészek kiállítása a fogyatékos lengyel művészek Plenír szimpóziuma

Maláj ételek a fogyatékkal élők számára

A Wieliczka sóbánya múzeuma és a fogyatékossággal élő emberek művészeti alapítványa 1999 óta foglalkozik nyilvános fogyóeszközökkel a fogyatékkal élők számára.

Az első találkozóra a Wieliczkai Sóbánya Múzeumban került sor. A szervezők bátran mutatták ki az eseményt ilyen helyen, mert senki sem tette ezt. Aztán feltették a kérdést, hogy a körülmények megfelelőek és barátságosak-e a különböző betegségek és nehézségek által érintettek számára. Kiderült, hogy bár a Múzeum 135 méter mélységben fekszik a föld alatt, nincs benne lépcső, a folyosók és a kamarák kényelmesek és biztonságosak a mozgáshoz. A lift mentén az egész múzeum kiállítása kerekesszéket használók számára is elérhető. Az ötlet, hogy nagyon jól egy cash-pántot szerveztek, nagyra értékelték azoknak, akik lelkesedtek az emlékművel kapcsolatban.

Azok az emberek, akik hosszú ideig kerekes széken voltak, nem tudták elhinni, hogy a pénzükben vannak. Mindig lehetetlennek tűnt számukra. A pleiners ezért fontos terápiás szerepet játszik. Lomia akadályokat, és megmutatja a résztvevőknek, hogy megbirkóznak a nehézségekkel. Mert ha a kerekesszék akár 135 m mélységig is meglátogathatja a bánya egy részét, megoldást talál más problémákra. A pleiners figyelmen kívül hagyja a szerző figyelmét a mindennapi problémáktól, és lehetővé teszi számukra, hogy összpontosítsanak mind az előnyökre, mind az örömre. A résztvevők büszkék lehetnek arra, hogy megtekinthessék saját műveiket a show-on, amikor más embereket látnak, miközben megosztják munkájukat.

A pleiners szintén ismerkedni szeretne új barátságokkal, felfedezni a tehetségeket, fejleszteni a festészeti készségeket, és örömet okozni a résztvevőknek. Másrészt a rendezők is segítenek a szervezőknek. Rájönnek az egészség óriási értékére, a problémák kezelésére, és mindenekelőtt nem okoznak problémákat. Annak oka, hogy hogyan lehet összehasonlítani a mindennapi problémákat egy olyan ember nehézségeivel, akiknek nincs kezük, és mégis képesek festeni. A be nem fizetett érték a résztvevők öröme és hálája.

Az első vízvezeték-szerelőkben a résztvevők meghívták a múzeum belsejét sós pénzre díszíteni. Az idők folyamán további látnivalókat vezettek be, így a következő években a kastélyokat Wieliczka, Niepołomice, Wiśnicz városokban, majd a II. János Pál pénteken: Kraków, Kalwaria Zebrzydowska, Niegowić, Wadowice és az UNESCO listáján szereplő utolsó tárgyak Ban Wieliczka és Bochnia, a történelmi városok Krakkó, Zamość, Wroclaw. A találkozók nemzetközi természetűek voltak - külföldiek is részt vettek. Szlovákiában két plenáris ülést tartottak Banská Štiavnica és Bardejov. 1999-ben Lengyelországban a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztérium elnyerte az első lengyelországi fogyatékossággal élő művészek plenáris ülését az \"Év legszebb múzeumi eseménye\" címmel.

\"Szellem az Óvárosok\" kiállításon mintegy 100 a legérdekesebb művek alkotják a 19. plenáris fogyatékos művészek . Ezúttal a két bányász és az ismert városok Wieliczka és Banská Štiavnica ihlette a résztvevők a plein. A két hely jelentősége a múltban óriási volt: Wieliczka évszázadokon keresztül támogatja a királyi kincstárat a só gazdagságának köszönhetően, és Banská Štiavnica az arany és ezüst megszerzésének és feldolgozásának köszönhetően Európa egyik legjelentősebb bányászati városa. A mindkét városban megőrzött értékes műemlékek egy csodálatos múltra emlékeztető bizonyítékok egyike az UNESCO Világörökség listájának: a Wieliczka sóbánya 1978-ban, a Minszki Vár 2013-ban és Banská Štiavnica 1993-ban.

A HELYSZÍNEK:

21.08. Kedd , 09:00 - 16:00, SBM - Berggericht , Nám. Vol. Trojice 6, Banská Štiavnica,

22.08. Szerda , 09:00 - 16:00, SBM - Berggericht , Nám. Vol. Trojice 6, Banská Štiavnica,

23.08. Csütörtök , 09:00 - 16:00, SBM - Berggericht , Nám. Vol. Trojice 6, Banská Štiavnica,

24.08. Péntek , 09:00 - 16:00, SBM - Berggericht , Nám. Vol. Trojice 6, Banská Štiavnica,

25.08. Szombat, 09:00 - 16:00, SBM - Berggericht , Nám. Vol. Trojice 6, Banská Štiavnica,

Vintage Palaj Zenekar Zvolen koncert

Időpont: 2018. március 31., 21:00–23:30
Helyszín: Libressobar - Banská Štiavnica
              Radničné nám. 13,
              Selmecbánya

Visszaidézzük a múlt század húszas évekének gyönyörű dallamait. A swing korszakra, az énekesre, a fúvós hangszerre, a gitárra, a dupla basszusra és a dobokra összpontosítunk.
Nat King Cole, Doris Day, Julie London, Diana Krall, Louis Armstrong dalait idézzük meg.

Foglalás: 0911944612

Selmecbányai Szalamander Napok

selmecbányai Szalamander napok Szlovákia legszebb bányavárosának emlékét idézik, amely város neve az UNESCO Világ természeti és kulturális örökség listáján szerepel.

A Szalamander napok 2018. szeptember 7-8-án kerül megrendezésre.

Program:

szeptember 7- én 14:30: Tudós elődeink sírjainak megkoszorúzása a Piargi kapunál.

16:00: A '48 -as Honvéd szobor ünnepélyes megkoszorúzása az Óvárban

17:00: Az OMBKE megalapítását megörökítő emléktáblák koszorúzása az Akadémia Erdészeti Palotájánál.

19: 00: Szalamander felvonulás a régi dohánygyártól a városházáig.

Szeptember 8-án 9:30 fogadás a polgármesternél (meghívottak részére)

10:30 ökumenikus istentisztelet a Nagyboldogasszony templomban

Ezek a napok nemcsak a selmeci bányászok ünnepélyei, de fokozatosan alkalmat adtak Szlovákia összes bányászának, kohászának, geológusának és kőolajbányászának találkozására is. A Szalamander napok a szakmai bányászközönségükkel országos szintű rendezvények, melyek Selmecbánya (Banská Štiavnica) főiskolájának gazdag múltjából és az egykori Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóinak szokásaiból merítenek, akik alapjában véve a Szalamander felvonulás eredeti szerzői is egyben. A hazai látogatókon kívül a Szalamander napok a külföldi csodálókat és az állandó látogatókat is vonzzák. Ezen ünnep alkalmából több magyarországi város diákja és főiskolai hallgatója is szívesen érkezik pedagógusával együtt Selmecbányára, ugyanis ide nyúlnak vissza korabeli bányász főiskoláik gyökerei. A fő Szalamander nap a péntek és az egész rendezvény kicsúcsosodása az egyedülálló Szalamander felvonulás

Az élén a juhászgazda áll, s a bányák létrejöttét jelképező fagyíkkal halad előre. Utánuk a gúnyájukat toló bányászok következnek, majd az egyenruhás bányászok az egyes bányák zászlóival kezükben, bányai zene szól és jelképes alakok (halál, rabbi, hóhér, bírók) zárják a menetet. A menet sötétedéskor kel útra, így a mécsesekkel megfelelő fényefektust érnek el.

A rendezvény elválaszthatatlan része a gazdag kulturális műsor, a kiállításokkal és fellépésekkel ellátott hagyományos selmeci vásár.