A selmecbányai római-katolikus egyházközség a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumától 110 000 eurós támogatást kapott. A támogatás elsősorban a híres Kálvária egyes építményeinek, stációinak felújítására, a Szűz Mária Mennybemenetele templom felújítási dokumentációinak elkészítésére, az egykori egyházi iskola épületével összefüggő dokumentációkra és a plébánia épületének javítására fordítják majd. Erről a TASR hírügynökséget a plébánia nevében Ľudovít Frindt tájékoztatta.

    „A Kulturális Minisztérium 2020-ban több projektet támogatott, amelyek a térség kulturális örökségének megőrzését és a műemlékek felújítását célozták. Selmecbánya a világörökség része, ezért kaptunk komoly pénzösszeget a Kálvária felújításának folytatására, a templomunk újjáépítésére” – fogalmazott Ľudovít Frindt.

    A támogatásból a legnagyobb összeget, 24 000 eurót a kálvária középső templomában levő freskó restaurálására fordítják. A középső templomban felújítják a külső és belső barokk rácsozatot, továbbá a Szent Sír kápolna freskóit és a Krisztus sírba tétele szobrot is.

    A 13. századból származó Szűz Mária Mennybemenetele templom projektjére 20 000 eurót kaptak. 

    Fotó: Magyar Jelenlét